مقدمه با توجه به اينکه 45% جمعيت دنيا و يا به عبارتی 58% افراد بالای 10سال در شمار نيروی کار قرار میگيرند و تلاش آنها بدون ترديد به توان کاری آنها بستگی دارد و اين توان کاری منجر به استحکام پايههای اقتصادی جامعه میگردد در نتيجه اعتقاد براين است تامين بهداشت حرفهای و رفاه کارگری افراد شاغل علاوه براينکه ارج نهادن به ارزشهای انسانی است جزء شرط اوليه بهرهوری و بيشترين اهميت را در رابطه با توسعه پايدار اقتصادی و اجتماعی دارد هر فرد در حين انجام کار و در محيط کار حق بهرهمندی از يک کار ايمن و سالم که زندگی پربار اقتصادی و اجتماعی را بهمراه آورده را دارا میباشد که وظيفه مسئولين و سياستگزاران است که نسبت به تحقق اين مهم همت گمارند . هدف اصلی : تامين ، حفظ و ارتقاء سطح سلامت جسمی ، روانی، اجتماعی نيروی کار در کليه مشاغل (اداري ، واحدهای صنعتی، معدنی – کشاورزی و خدماتی و ...)تعريف بهداشت حرفه ای : تامين ، حفظ و ارتقائ بالاترين درجه سطح سلامت جسمی ، روانی و اجتماعی شاغلين در کليه حرف و مشاغل بهداشت حرفهای به تعريف سازمان بينا لمللی کار ILO و سازمان بهداشت جهانی WHO· ارتقاء و حفظ بالاترين درجه از سلامت جسمی، روحی و اجتماعی شاغلين در کليه مشاغل .· مراقبت از شاغلينی که سلامت آنان در معرض خطرات ناشی از شرايط کار است .· مراقبت از شاغلينی که عوامل زيان آور محيط کار سلامت آنان را تهديد میکند اهداف بهداشت حرفهای· ارتقاء و تأمين بالاترين درجه سلامت جسمی، روانی و اجتماعی شاغلين· پيشگيری از بيماريها و حوادث ناشی از کار· تطابق شرايط کار با انسان بمنظور کاهش اثرات کار و ابزار کار بر سلامت انسان اصول بهداشت حرفهای (Principals of occupational health)· شناسايی عوامل زيانآور (Identification of the Hazards)· اندازهگيري عوامل زيانآور (Measurement of Possible Harmful Factors)· تفسير نتايج و تبيين خطر ( Interpretation of the Results)· اقدامات کنترلی (Control measures)تخصصهای لازم در جهت تأمين بهداشت حرفهای در حرف مختلف :مهندسی بهداشت حرفهاي/ ارگونومي/ HSE/ شيمی / سم شناسی / روان شناسی / پزشکی خدمات بهداشت حرفهای در محيط كار را میتوان به بصورت زير طبقهبندی نمود :الف) سالم سازی محيط کار از طريق :· تهيه آب آشاميدنی سالم و بهداشتی· تامين غذای سالم برای شاغلين· جمع آوری و دفع مواد زائد جامد و مايع· کنترل و مبارزه با حشرات و جوندگان· ايجاد تسهيلات بهداشتی کافی· تامين نظافت عمومی محيط ب) شناسايی، ارزشيابی و کنترل عوامل زيان آور شامل :· عوامل فيزيکی، سرو صدا، نور ، تشعشعات، گرما، رطوبت و .... · عوامل شيميايی: گرد و غبار، دود، دود فلزی، گازها و بخارات، اسيدها و .....· عوامل بيولوژيکی: ميکروبها، ويروسها، قارچها و ....· عوامل مکانيکی: ضربه، ارتعاش، فشار و ....· عوامل ارگونومی : وضعيت نامنا سب بد ن در حين انجام کار،ابزار کار نامناسب· پيشگيری از حوادث ناشی از کار